Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м'яса в лабораторії .


Японські науковці розробили нову технологію вирощування структурованого курячого м'яса в лабораторії. Вони використовують біореактор з мініатюрними порожнистими волокнами, які імітують роботу судин. Це допомагає забезпечити тканинам достатню кількість кисню та поживних речовин. За допомогою цієї технології вдалося вирости шматок курячого м'яса вагою понад 10 грамів.
Перешкодою для створення штучних тканин було обмеження їх розміру до товщини менше 1 мм. Однак команда науковців змогла подолати цю перешкоду, створивши систему з 1125 порожнистих волокон, по яких циркулює рідина, схожа на кров. Це дозволило доставляти поживні речовини до штучних тканин.
Волокна, що використовуються у біореакторі, вже використовуються в фільтрах для води та апаратах для діалізу. Вчені помітили, що вони ідеально підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин. Розроблений біореактор допоміг рівномірно розподілити та організувати клітини у структурі, подібній до справжньої м'язової тканини. Це відкриває перспективи для створення штучного м'яса зі смаком та текстурою, а також для регенеративної медицини, розробки штучних органів та робототехніки.
Раніше вчені з Великої Британії виростили людські зуби в лабораторії.
Читайте також
- Житлові умови для дітей — де не можна мешкати у 2025 році
- Скарга на результат ВЛК — куди подавати
- Корисний тест ПДР — з якою швидкістю може рухатися авто
- Кінець стихійному паркуванню — в одеській Аркадії нова розмітка
- На вчителів чекають важливі нововведення — що зміниться в вересні
- Синоптики попередили про небезпеку у Києві — прогноз на завтра